101 Share

6 Metre Sıçrayan Pumalar(Dağ Aslanları) Hakkında Bilgiler

Furkan Altunsoy9 ay önce



Puma Hakkında Kısa Bilgiler

Sınıf : Memeli

Bilimsel adı : Puma

Ömrü : 12-18 yıl

Uzunluk : Erkek: 2,4 m, Dişi: 2,0 m

Puma ile tanışın:

Puma veya dağ aslanı olarak da bilinen puma, Kanada'dan Güney Amerika'ya kadar çok çeşitli habitatları takip ediyor. Renklendirmesi habitatı kadar değişkendir, ancak en yaygın olanı sarımsı kahverengi ve grimsi kahverengidir. Büyük yetişkinler 100 kg ağırlığa kadar çıkabilir. Yalnız bir yaratık olan her dağ aslanı belirli bir bölgede yaşar. Erkekler bazen dişilerin kendi bölgeleri ile örtüşmesine izin verirken, diğer erkeklere asla izin vermezler.

Pumalar büyük kediler olmasına rağmen, 'büyük kedi' kategorisinde sınıflandırılmazlar. Bunun yerine, bazıları bir leoparın boyutuyla eşleşebilse de, 'küçük kedi' kategorisindeki en büyük kedilerden biridir.

kuyruk uzunluğu 80 santimetredir Pumaların yuvarlak başlı ve dik kulakları vardır. Ön bacakları arka ayaklarından daha büyüktür ve avı tutmak için uyarlanmıştır. Pumalar kaslı boyunlara ve güçlü çenelere sahiptir. Pumalar keskin bir işitme duyusuna ve mükemmel bir görüşe sahiptir, bu da onları zorlu birer avcı yapar.

Pumalar sesli kedilerdir ve düşük perdeli tıslamaları, hırlamaları, mırıldanmaları ve çığlıklarıyla tanınırlar. Kedi ailesindeki en büyük arka ayaklara sahip oldukları için pumalar 5,4 metreye kadar çok yükseğe sıçrayabilirler. Yatay sıçramaları ise 6 ila 12 metre arasında ölçülebilir. Çok hızlı kedilerdir ve kısa, keskin, güçlü sprintler için en iyi şekilde uyarlanmasına rağmen saatte 35 mil hızla koşabilirler. Pumalar iyi dağcılardır ve yüzebilirler.

Puma Habitatı:

Puma'nın geniş bir yaşam alanı vardır. İz sürmek için yoğun çalılıklara ve kayalık alanlara sahip habitatları tercih eder, ancak aynı zamanda açık ovalarda, iğne yapraklı ve tropikal ormanlarda, bataklıklarda ve çöllerde de yaşayabilir.

Avlanmaları:

Sabahın erken saatlerinde ve akşamları avlanan puma'nın ana avı geyik olsa da kemirgenleri, tavşanları ve bazen evcil hayvanları da avlar. Sinsi bir avcıdır - avını takip eder, sonra ense kısmına güçlü bir ısırıkla hayvanı öldürmek için 6 metreye kadar sıçrayabilirler.

Pumalarda Üreme:

Dişi pumalar 1 - 3 yaş arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Her 2-3 yılda bir yavru yavru doğar. Dişiler 23 günlük bir döngünün 8 günü boyunca kızgınlık içindedir. 91 günlük bir gebelik süresinden sonra 1-6 yavru doğar. Anne sığınakları genellikle mağaralar veya yavrular için koruma sağlayan diğer kapalı alanlardır. Yavrular benekli ve mavi gözleri ve kuyruklarında halkalarla doğarlar. Yavrular doğumdan yaklaşık 3 ay sonra sütten kesilir. 6 aylıkken yavrular kendi küçük avlarını avlar.  

Puma'yı korumak:

Florida panterleri özellikle endişe verici - sadece 100–200 tanesi vahşi doğada kaldı. Türlere yönelik ana tehditler, av ve habitat kaybı ve kasıtlı zulüm olmuştur. Dünyada 50.000'den az yetişkin üreyen dağ aslanının kaldığı tahmin edilmektedir.

IUCN, dağ aslanını Tehdit Altında olarak ve Florida alt türlerini Kritik Tehlike Altında olarak listeliyor.

Kaynak:

https://animalcorner.org/animals/puma/

https://www.nature.org/en-us/get-involved/how-to-help/animals-we-protect/puma/

Bu Blog İçin Durumunu Belirt

Love

0

Cool

0

Geeky

0

Lol

0

Meh

0

Omg

0

Thnk

0

Angry

0

Yorumda isminiz görünsün mü ?

Benzer Bloglar