53 Share

Büyük Kedilerin En Küçüğü Leoparlar(Pars)

Furkan Altunsoy8 ay önce



Leoparlar, altın rengi, benekli bedenleri ve zarif, ancak vahşi avlanma teknikleriyle tanınan büyük kedilerdir. Genellikle bir Afrika hayvanı olarak düşünülürler, ancak leoparlar dünyanın her yerinde yaşarlar. Erişim alanları geniş olsa da sayıları azalıyor. PBS Nature'a göre "leopar" adı, leon  (aslan) ve  pardus'un (panter) birleşimi olan  Yunanca leopardus kelimesinden gelmektedir.  Pars, Leopar olarak da bilinir, kedigiller familyasından Panthera cinsinin 4 büyük kedi türünden biri. Önceleri parsın, aslan ve panterin melezi olduğu düşünülüyordu.

Boyut:

Leoparlar bir ev kedisinden daha büyüktür, ancak leoparlar büyük kedi kategorisinin en küçük üyeleridir. Sadece 92 ila 190 santimetre uzunluğa kadar büyürler. Kuyrukları, uzunluklarına 64 ila 99 cm daha ekler. Erkeklerin ve dişilerin ağırlıkları değişir. Dişiler tipik olarak 21 ila 60 kilogram  ağırlığındadır ve erkekler genellikle yaklaşık 36 ila 75 kg, ağırlığındadır.

Yetişme ortamı:

Leopar çok uyumludur ve dünyanın birçok farklı yerinde yaşayabilir. Leoparlar, Sahra altı Afrika'da, Arap Yarımadası'nda, güneybatı ve doğu Türkiye'de, Güneybatı Asya'nın Sina / Judean Çölü'nde, Himalaya eteklerinde, Hindistan, Rusya, Çin ve Java ve Sri Lanka adalarında bulunur. Doğayı Koruma Birliği (IUCN). Bu büyük kediler, yağmur ormanları, çöller, ormanlık alanlar, otlak savanalar, ormanlar, dağ habitatları, kıyı çalılıkları, çalılık alanlar ve bataklık alanları dahil olmak üzere hemen hemen her tür habitatta yaşayabilir. Aslında leoparlar diğer büyük kedilerden daha fazla yerde yaşarlar.


Alışkanlıklar:

Leoparlar, yalnızca çiftleşirken veya genç yetiştirirken başkalarıyla zaman geçiren yalnız yaratıklardır. Ayrıca gececidirler ve gecelerini uyumak yerine avlanarak geçirirler.

Leoparlar zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler. Benekli kürkleri onları kamufle ederek ağacın yapraklarına karışmalarını sağlar. National Geographic’e göre, avlarını diğer hayvanlar tarafından alınmasını önlemek için sık sık ağaçlara sürüklerler.  Leoparlar yetenekli dağcılardır ve gün boyunca ağaçların dallarında dinlenmeyi severler. Onlar da güçlü hayvanlardır ve ağır avlarını ağaçlara taşıyabilirler, böylece sırtlanlar gibi sinir bozucu çöpçüler yemeklerini çalmazlar!

Beslenme:

Leoparlar etoburdur, ancak seçici yiyiciler değildir. Thomson'ın ceylanları, çita yavruları, babunlar, kemirgenler, maymunlar, yılanlar, büyük kuşlar, amfibiler, balıklar, antiloplar, yaban domuzları ve kirpiler gibi yollarına çıkan herhangi bir hayvanı avlayacaklardır.

Leoparlar pusuda avcılardır; Michigan Üniversitesi Zooloji Müzesi tarafından tutulan bir veri tabanı olan Animal Diversity Web’e göre, avlarına gizlice yaklaşmak ve tepki verme şansı bulamadan saldırmak için çömeliyorlar.

Yavru:

PBS Nature'a göre, leoparlar yaklaşık üç aylık bir gebelik süresine sahiptir ve tipik olarak bir inde iki ila üç yavru doğurur. Her yavru doğumda sadece 500 ila 600 gram ağırlığındadır, kördür ve neredeyse tüysüzdür. Yemek için annelerine güvenirler ve 3 aylık olana kadar ini terk etmezler. 12 ila 18 aylıkken yavrular kendi başlarına yaşamaya hazırdır ve 2 veya 3 yaşında kendi yavrularını yaratırlar. Leoparlar vahşi doğada 12 ila 15 yıl ve hayvanat bahçelerinde 23 yıla kadar yaşarlar.

Sınıflandırma / taksonomi:

Leopar özellikleri, kediye benzer etoburlar (alt takım Feliformia) ve kükreyen kediler (cins Panthera ) olarak sınıflandırılmalarında tanınır.

Leoparlar, IUCN'nin Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne göre neredeyse tehdit altında olarak sınıflandırılıyor. Bu liste, habitat kaybı ve avlanmanın neden olduğu azalan nüfus nedeniyledir. PBS Nature'a göre, en nadir leoparlardan biri, uzak doğu Rusya, Kore ve kuzeydoğu Çin'de bulunan Amur leoparıdır. Şu anda vahşi doğada yaşayan sadece 30 Amur leoparı olduğu tahmin edilmektedir.

(Amur Leoparı)

Diğer gerçekler:

Leoparların fazla suya ihtiyacı yoktur. Avlarını yemekten aldıkları nemden hayatta kalırlar.

Leoparların bu kadar büyük avcılar olmasına şaşmamalı. San Diego Hayvanat Bahçesi'ne göre 58 km / s hıza kadar koşabilir, 6 metre ileri atlayabilir ve 3 m yukarı sıçrayabilirler.

Kükreyen bir kedi olarak sınıflandırılsalar da, leoparlar genellikle söyleyecek bir şeyleri olduğunda kükrerler.

Leoparların kulakları, insan kulağından beş kat daha fazla sesi duyabilir.

Leoparlar, normalde açık olan kürklerine karşı güzel desenler oluşturan rozet adı verilen ayırt edici koyu lekelere sahip olma eğilimindedir. Ancak siyah leoparların koyu renkli tüyleri vardır ve bu da lekeleri görmeyi zorlaştırır. Neredeyse tamamen siyah görünürler ve genellikle kara panter olarak adlandırılırlar.

Kaynak:

https://www.livescience.com/27403-leopards.html

Bu Blog İçin Durumunu Belirt

Love

0

Cool

0

Geeky

0

Lol

0

Meh

0

Omg

0

Thnk

0

Angry

0

Yorumda isminiz görünsün mü ?

Benzer Bloglar