154 Share

Ormanların Kralı Aslanlar

Furkan Altunsoy8 ay önce



Aslan, ( Panthera leo ), büyük, güçlü yapılı kedi (Felidae ailesi) boyut olarak sadece kaplana göre ikinci sıradadır. En çok bilinen vahşi hayvanlardan biridir

Aslanlar Dünyanın En Büyük İkinci Kedisidir:

Kaplanlardan sonra aslanlar gezegendeki en büyük vahşi kedilerdir. Ortalama olarak, erkekler 190 kg ve dişiler 126 kg ağırlığındadır. 

Erkek aslanlar, büyüdükçe etkileyici yeleleri büyür. Bu yeleler 16 cm uzunluğa kadar büyür ve egemenliğin bir işaretidir. Yaşlandıkça yeleleri koyulaşır.  

Dişileri çekmenin yanı sıra, yeleleri de dövüşler sırasında boyun ve başlarını yaralanmalardan koruyabilir. Aslanların gurubu genellikle akraba dişilerden ve yavrularından, ayrıca gururlarını savunan bir erkek veya küçük bir grup erkekten oluşur. Dişi aslanlar yavrularını birlikte büyütür ve yavrular sütlü her dişiyi emebilir. 

Aslanlar son derece uyumludur ve Kalahari Çölü gibi çok kuru alanlarda yaşayabilir. Burada sularının çoğunu avlarından alıyorlar ve hatta Tsamma kavunu gibi bitkilerden içiyorlar. 

Aslanlar, tek bir öğünde vücut ağırlıklarının yaklaşık dörtte biri kadar 40 kg et yiyebilirler. Dilleri, eti kemiklerden kazımak için kullanılan papilla adı verilen sivri uçlu törpülere sahiptir. 

Avlanmaları:

Aslanlar, gözleri karanlığa uyum sağladığından avlarının çoğunu gece yaparlar ve bu onlara avlarına göre büyük bir avantaj sağlar. 

Fırtınalar sırasında gürültü ve rüzgar avların onları görmesini ve duymasını zorlaştırdığından daha fazla avlanırlar.  

Avcılık yaparken dişi aslanların belirli rolleri vardır. Bazıları 'merkez' rolünü oynar ve diğerleri 'kanat' rolünü oynar - kanatlar avı merkezlere doğru kovalar. 

Sandığınız Kadar Aslan Yok!

Vahşi doğada 23.000 kadar aslan kaldığı düşünülüyor. Yaklaşık 415.000 vahşi Afrika fili olduğunu düşündüğünüzde, aslan sayılarının inanılmaz derecede düşük olduğunu fark edersiniz. 

Aslanlar Birçok Şekilde İletişim Kurar:

Bir aslanın kükremesi 5 mil öteden duyulabilir. Kükreme, diğer hayvanlar ve rakip gururları aslanın etki alanından uzak durmaları için bir uyarıdır. Ancak ikonik kükremenin ötesinde, aslanlar, birçok kedinin yaptığı gibi birbirleriyle iletişim kurarlar: mırlama ve mırlama yoluyla.

Aslanlar aynı zamanda birbirlerine bağlanmak ve "aile kokusunu" yaymak için başlarını birbirine sürerler. Bu koku, gururlar arasında bir anlaşmazlık çıkarsa, belirli bir gururun aslanlarının kimin ailesinden kimin olmadığını bilmesini sağlar.

Dişi Aslanlar Yavruları Birlikte Büyütür:

Aslanlar iki yılda bir çiftleşir ve dişi aslanlar dört aylık hamilelikten sonra 2-3 yavru doğurur. Aynı gururdaki dişiler aynı anda doğum yapma eğilimindedir, bu da birden fazla yavrunun birlikte yetiştirilmesine izin verir.

Bu, farklı yavruların diğer aslan anneleriyle emzirmesine izin verme avantajına sahiptir ve bu önemli ilk aylarda yavruları yönetmeyi gururla kolaylaştırır. Yavruları büyütürken babam nerede? Ne yazık ki, erkek aslanlar doğrudan ebeveynliğe katılmazlar, ancak gururun yavrularını tehlikeden koruyacaklardır.

Aslanlar Fantastik Avcılardır:

Bir aslan, onu mükemmel bir avcı yapan birçok fiziksel özelliğe sahiptir. Örneğin bir aslanın görüşü, ışığa bir insanınkinden yaklaşık altı kat daha duyarlıdır. Bu, aslanlara gece avlanırken belirgin bir avantaj sağlar. Bir aslanın pençeleri geri çekilebilir ve öldürmek için içeri girmesi gerektiğinde mükemmel kontrol sağlar.

Bu pençelerin büyük olduğundan bahsetmiş miydik? Tamamen uzatıldığında, aslan pençeleri 1 1/2 inç uzunluğa kadar olabilir. Aslanlar ayrıca kısa patlamalarda saatte 80 km hıza ulaşabilir ve 10 metre uzunluğa kadar sıçrayabilir. Birlikte ele alındığında, aslanın neden "ormanın kralı" olarak anıldığını anlamak kolaydır, 

Aslanların Her Gün İçmeye İhtiyaçları Yoktur ama Yemeye Vardır

Aslanlar su içmeden dört güne kadar dayanabilirler, ancak her gün yemek yemeleri gerekir. Yetişkin dişi aslanların her gün yaklaşık 11 kilo et yemesi gerekirken, yetişkin erkekler her gün 16 kilo veya daha fazla yer. Aslanlar öncelikle zebra, antilop ve bufalo gibi büyük otçulları avlarken, daha küçük hayvanları da avladıkları bilinmektedir.

Aslanlar Sosyaldir:

Dünyadaki tüm büyük kedi türleri arasında en sosyal olan aslanlardır. "Gurur" olarak bilinen büyük gruplar halinde birlikte yaşarlar. Gururun boyutu 15 ila 40 üye arasında değişebilir. Bu gururlar arasında birçok yetişkin erkek, bir düzine veya daha fazla akraba kadın ve gururun yavruları bulunur. Genel olarak, bir gurur ne kadar çok üyeye sahipse rakip gururlara göre o kadar güçlüdür. Gururlu dişiler ayrıca, yavrularının hayatta kalmasını sağlamaya yardımcı olduğu için gururda daha fazla erkek olmasını tercih eder.

Aslanlar Birçok Tehdit ile Karşı Karşıya:

Aslında aslanlar, tarihsel aralıklarının% 90'ından fazlasından kayboldu.

Afrika aslanı sayılarının sadece üç nesilde% 40'ın üzerinde azaldığı düşünülüyor. 

Başlıca tehditler, insanları ve hayvanları korumak için misilleme veya önleyici öldürme ve doğal av ve habitatın azalmasıdır (örneğin, genişleyen insan yerleşimleri ve dolayısıyla daha az otlatma alanı nedeniyle). 

Doğal avları az olduğunda, aslanlar çiftlik hayvanlarında ciddi kayıplara neden olabilir ve bu da yerel halkın gelirini yok edebilir. 

İklim değişikliği de artan bir başka tehdittir - aşırı hava koşulları daha fazla kuraklık yaratabilir veya yağmurları geciktirerek aslanların avını etkileyebilir. 

Ayrıca yasadışı yaban hayatı ticareti için öldürülüyorlar. Son yıllarda, geleneksel Asya tıbbında kaplan kemiği yerine aslan kemiğine olan talep artmıştır. 

Kaynak:

https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/lions

https://www.lionworldtravel.com/news/who-knew-10-amazing-important-lion-facts

Bu Blog İçin Durumunu Belirt

Love

0

Cool

0

Geeky

0

Lol

0

Meh

0

Omg

0

Thnk

0

Angry

0

Yorumda isminiz görünsün mü ?

Benzer Bloglar