75 Share

Yalnız Avlanan Büyük Kediler: JAGUAR

Furkan Altunsoy9 ay önce



Tercih ettiği habitatlar genellikle bataklıklar ve ormanlık bölgelerdir, ancak jaguarlar ayrıca çalılık ve çöllerde de yaşar. Jaguar, orijinal menzilinin kuzey kesiminde neredeyse nesli tükenmiştir Jaguarların kalesi Brezilya'dadır - tahmini 170.000 yabani jaguarın yaklaşık yarısını barındırabilir. Bu büyük kedilerin çoğu Amazon yağmur ormanlarında ve en büyük tropikal sulak alan olan Pantanal'da bulunur ve toplamda 34 jaguar alt popülasyonu vardır.

Jaguar, kaplan ve aslandan sonra dünyanın üçüncü büyük kedisidir ve Amerika'daki en büyük kedidir. 80 cm'ye kadar çıkabilen etkileyici kuyrukları hariç 170 cm uzunluğa kadar büyüyebilirler. 

Erkekler 120 kg ağırlığında olabilir, ancak jaguarların boyutları bölgeler arasında çok farklılık gösterebilir - Orta Amerika'daki jaguarlar Pantanal'daki jaguarların yaklaşık yarısı kadar olabilir.

Genellikle dişiden daha büyük olan erkek jaguar, 0,7–2,7 metre uzunluğa ulaşır, 0,6–0,9 metrelik kuyruk ve omuz yüksekliği 0,7– 0,8 metre civarındadır; ağırlıkları ise 100 ila 160 kg arasındadır.

Yalnız bir avcı olan jaguar, bir sap ve pusu avcısıdır; adı Hintçe yaguar kelimesinden gelir ve "bir sıçrayışla öldüren kişi" anlamına gelir. Jaguarlar hızlı ve çeviktir ve çok iyi dağcılardır. Suya serbestçe girerler ve sudan hoşlanırlar. Gün boyunca aktif olsalar da, jaguarlar çoğunlukla geceleri ve yerde avlanırlar. 

Kara panter, siyah jaguar ile aynı mıdır?


'Kara panter', genellikle siyah bir leopar veya siyah bir jaguar olan melanistik büyük kedilerin genel adıdır. Jaguarlarda melanistik gen baskındır, bu nedenle siyah jaguarlar çok sıra dışı değildir, ancak genellikle görülmeleri daha zordur

Üreme:

Üreme sırasında, bir çift jaguar günde 100 defaya kadar çiftleşebilir.

Kuzey popülasyonları yıl sonuna doğru çiftleşir, ancak tropik bölgelerde çiftleşme faaliyeti belirli bir üreme mevsimiyle sınırlı görünmüyor. Yaklaşık 100 günlük bir gebelik döneminden sonra dişi, 13 gün boyunca gözlerini açmayan, 100-900 gram ağırlığında bir ila dört küçük benekli yavru taşır. Anne gençleri yaklaşık iki yıl yetiştirir. Tam boyuta ve cinsel olgunluğa üç ila dört yılda ulaşılır.

Jaguarlar neredeyse siyah göründükleri yerde "melanistik" olabilirler Melanistik jaguarlar (ve leoparlar) "kara panterler" olarak bilinir. 

Beslenme:

Jaguarlar fırsatçı avcılardır ve karşılaştıkları neredeyse her şeyi avlayabilirler. Kapibaralar, geyikler, kaplumbağalar, iguanalar, armadillolar, balıklar, kuşlar ve maymunlar, jaguarların yediği avlardan sadece birkaçıdır. Güney Amerika'nın en büyük hayvanı tapir ve kayman gibi dev yırtıcı hayvanlarla bile mücadele edebilirler. 

Jaguarlar hem gündüz hem de gece avlanırlar ve avlanırken genellikle geceleri 10 km'ye kadar seyahat ederler.  

Avlanmaları:

Jaguarların diğer büyük kedilerden daha güçlü bir ısırığı vardır. Dişleri, timsahların kalın derilerini ve kaplumbağaların sert kabuklarını ısıracak kadar güçlüdür. 

Genellikle diğer büyük kediler gibi boynu veya boğazı ısırmak yerine kafatasının arkasından bir ısırıkla öldürürler.  

Diğer kediler gibi, dillerinde de, eti kemiklerden kazımak için kullanılan papilla adı verilen sivri uçlu yumrular vardır. 

Kaynak:

https://www.wwf.org.uk/learn/fascinating-facts/jaguars#:~:text=The%20jaguar%20is%20the%20third,largest%20cat%20in%20the%20Americas.&text=Males%20can%20weigh%20120kg%20(that's,of%20jaguars%20in%20the%20Pantanal.

https://www.britannica.com/animal/jaguar-mammal

Bu Blog İçin Durumunu Belirt

Love

1

Cool

0

Geeky

0

Lol

0

Meh

0

Omg

0

Thnk

0

Angry

0

Yorumda isminiz görünsün mü ?

Benzer Bloglar